• Fri frakt vid köp över 1000kr
  • Snabba leveranser
  • Betala tryggt och enkelt med Klarna

Equestrian Stockholms miljöpolicy

Natur och miljöansvar

För oss på Equestrian Stockholm har det varit en självklarhet att värna om miljön redan från start. Miljötänk och hållbart företagande är en naturlig del av verksamheten och vi arbetar ständigt för att förbättra och minimera vår miljöpåverkan både lokalt och globalt. Vi på Equestrian Stockholm har som ambition att vara ledande inom miljö-och hållbarhetsfrågor och har därför satt upp miljömål och arbetar utefter en miljöpolicy.

Allt vi människor gör har en inverkan på miljön på något sätt och desto mer vi producerar och konsumerar ju mer påverkas allt levande omkring oss. Vi som företag har därför ett ansvar i hur vi driver vår verksamhet och använder naturens resurser. Vårt mål är att leverera funktionella och slittåliga produkter som håller länge. Genom att använda oss av noggrant utvalda textiler av högsta kvalité kan vi göra just det.

 

 

MATERIAL

För oss är det viktigt att prioritera miljöaspekterna vid val av material och arbetsmetoder. Polyester är en av de mest använda fibrerna inom klädindustrin eftersom det är slittåligt och har en lång livslängd. Detta gör att det passar perfekt för plagg som utsätts för mycket slitage och är anledningen till att ni återfinner just detta material i många av våra produkter. Dessvärre krävs det mycket naturresurser för att framställa polyester och därför använder vi oss av återvunnen polyester i flera av våra kläder, både som foder och yttermaterial. Återvunnen polyester är ett bra alternativ eftersom det bidrar till minskad förbrukning av naturresurser samtidigt som det krävs mindre energi och kemikalier vid tillverkning. Equestrian Stockholms långsiktiga mål är att samtliga plagg som innehåller polyester ska tillverkade av återvunnet material.

Flera av våra produkter innehåller textiler där en del av sammansättningen består av resterna från krossade kaffebönor. Tillförandet av kaffebönorna, som är restprodukter från livsmedelsindustrin och därmed helt återvunna, minskar andelen petroleumbaserat material i produkten vilket även minskar trycket på jordens naturresurser. De krossade kaffebönorna bidrar också till att plagget har effektiv fukttransport och hålls fräscht och fri från oönskad lukt. Detta medför att plagget hålls fräschare längre och inte kräver tvätt lika ofta vilket i sin tur leder till en ökad livslängd. Vidare kan materialet dessutom återvinnas och ge liv åt nya plagg.

 

Vårt val av material

Vårt mål är att du ska ha användning av produkterna du köper från oss länge. Förutom att du som kund ska vara nöjd är livslängden på kläderna viktigt ur ett hållbarsperspektiv. För att uppnå detta strävar vi efter bekväma kläder med snygg och tidlös design av hög kvalité.

Jackor och västar

Vår eko-fyllning som finns i de flesta av våra jackor och västar består av 100% återvunnet material där man kombinerat återvunna petflaskor med rester från krossade kaffebönor. Sammansättningen är förutom miljövänlig även funktionell då den håller värmen bra samt är vind-och vattentålig. Ekofyllningen är producerat enligt Bluesign vilket syftar på en hållbar textilproduktion och att inga skadliga ämnen använts vid tillverkningsprocessen.

 

Next generation jacket

Våra Next generation-jackor innehåller en miljövänlig skumfyllning med mycket bra isolationsegenskaper där 25% av sammansättningen består av kaffe-olja gjort på återvunna kaffebönor. Materialet är även vattenavstötande och fritt från fluorkarboner. Skumfyllninen är producerat enligt Bluesign vilket syftar på en hållbar textilproduktion och att inga skadliga ämnen använts vid tillverkningsprocessen.

 

Fleece-jackor

Våra fleecejackor är tillverkade i eko-material innehållandes rester av återvunna kaffebönor. Tekniken som används vid framställning av materialet är dessutom energisnål vilket minskar det ekologiska fotavtrycket. Fleecen är producerat enligt Bluesign vilket syftar på en hållbar textilproduktion och att inga skadliga ämnen använts vid tillverkningsprocessen.

 

Ridbyxor

Materialet i våra ridbyxor med 4-vägsstretch är producerat enligt Bluesign vilket syftar på en hållbar textilproduktion och att inga skadliga ämnen använts vid tillverkningsprocessen. Vår leverantör av knappar till byxorna är certifierad enligt Oeko-Tex Standard 100, vilket innebär att deras produkter inte innehåller några farliga kemikalier.

Minskad doft

Krossade kaffebönor

Vår eko-fyllning som finns i de flesta av våra jackor och västar består av återvunnet material där man kombinerat återvunna petflaskor med rester från krossade kaffebönor. Kaffebönor som har en effekt att neutralisera doft och tar därmed ta bort dålig lukt. Detta håller din jacka fräschare längre och du slipper tvätta den onödigt många gånger!

Transport

Klimatförändring orsakat av växthusgaser är en av vår tids största utmaningar. Vi som företag har därför ett ansvar att minimera utsläppen av växthusgaser relaterat till verksamheten. Vi arbetar ständigt för att hitta nya lösningar på hur vi ska förbättra transporten av våra varor utifrån ett miljöperspektiv. I nuläget används främst sjöfart som transportmedel vilket är det effektivaste och miljövänligaste sättet att transportera stora mängder varor. Vår största fraktpartner tillhandahåller integrerade kvalitetstransporter med hög
service över hela världen. Detta medför ett ansvar att bidra till en miljömässigt långsiktig och hållbar utveckling. Genom att ständigt förbättra deras tjänster sett ur miljöperspektiv skall vi förebygga föroreningar i luft och vatten, vilka är vår huvudsakliga miljöpåverkan. Detta innebär att; De skall ha som mål att överträffa relevant miljölagstiftning samt uppfylla förordningar och andra krav som påverkar företaget. De skall genom effektiva transportlösningar och ny teknik minimera de föroreningar som sker i samband med deras transporttjänster.

 

Produktion och kemikalier

Vattenanvändning och kemikaliespridning till miljön som sker vid tillverkning och infärgning av tyger är två av de största miljöbovarna inom textilindustrin. Vi på Equestrian Stockholm jobbar ständigt för att hitta de bästa alternativen för att minska vår miljöpåverkan och i detta fall krävs det att vi väljer miljövänliga leverantörer och samarbetspartners. Vår största textilleverantör innehar flera miljöcertifikat som ställer höga krav på miljö, hälsa och säkerhet inom hela produktionskedjan. Fabrikerna är bland annat certifierade enligt Bluesign och OEKO-TEX Standard 100. Bluesign är en certifiering för en hållbar textilproduktion utan skadliga ämnen och Standard 100 är en certifiering för textiler fria från farliga kemikalier. Detta är viktigt för oss eftersom det minimerar miljöpåverkan på mark, vatten och luft samtidigt som vi kan leverera produkter utan skadliga kemikalier.

Flera av våra textiler tillverkas i fabriker där färgningen sker genom Solution Dyeing. Denna process gynnar miljön då inget vatten krävs och därmed även förhindrar läckage och minskar spridningen av kemikalier till naturen. Tekniken medför även att textilerna behåller färgen väldigt bra och inte bleks lika lätt vid solljus och tvätt.

Bluesign är ett certifikat vilket syftar på en hållbar textilproduktion. Detta ställer krav på en miljövänlig och säker produktion utan skadliga ämnen.